İbrahim Müteferrika Hakkında Kısa Bilgi
İbrahim Müteferrika, Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk defa basımevi kuran ve Türkçe kitaplar yayınlayan önemli bir şahsiyettir. Macar kökenli bir Osmanlı vatandaşı olan Müteferrika, matbaacı, yayıncı, yazar ve çevirmendir. İstanbul’da yaşamış ve 18. yüzyıl reform hareketlerine destek sağlamıştır.
1674 yılında günümüz Romanya sınırlarında bulunan Kaloşvar şehrinde doğan İbrahim Müteferrika, 1692 yılında Osmanlılara esir düşmüş ve İstanbul’a getirilmiştir. Burada Müslüman olmuş ve müteferrikalık görevini üstlenmiştir. Müteferrika kelimesi, sarayda padişah veya vezirlerin işlerine bakan görevli anlamına gelmektedir. Ayrıca yabancı devletlerle iletişimi sağlamak için farklı diller bilmektedir.
Matbaacılık konusunda önemli bir rol üstlenen Müteferrika, 1719-1720 yıllarında Osmanlı Devleti’nde ilk matbaayı kurmayı başarmıştır. 1719 yılında Marmara Denizi haritasını basarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Osmanlı’da Türkçe kitapların yayılmasına büyük katkı sağlayan Müteferrika, matbaacılık alanında da iz bırakmıştır.
Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın destekleriyle 1727 yılında Darü’t-Tıbâati’l Amire adlı ilk matbaa kurulmuş ve Müteferrika yurt dışından getirttiği makineler ve Latin alfabesi kalıplarıyla matbaayı faaliyete geçirmiştir. Osmanlı matbaacılığının öncülerinden biri olan İbrahim Müteferrika, 1745 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.