Sık sık köprülerde ve otoban girişlerinde tabelalarda karşılaştığımız HGS’nin anlamı nedir? HGS nasıl alınır? HGS bakiye sorgulama işlemi nasıl yapılır? HGS borç sorgulama nereden gerçekleştirilir? HGS hakkında merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), ülkemizde uzun yıllardır kullanılan bir sistem olup ücretli yollar ve köprülerden geçişleri sağlar. HGS, araçların ücret ödemek için durmadan geçiş yapmalarına ve böylece trafikteki yoğunluğun önlenmesine olanak tanır. Araçların sınıflandırılması şu şekildedir:
I. Sınıf Araçlar: Dingil mesafesi 3,20 metre altındaki araçlar
II. Sınıf Araçlar: Dingil mesafesi 3,20 metre üzerindeki iki akslı araçlar
III. Sınıf Araçlar: Dingil sayısı üç olan araçlar
IV. Sınıf Araçlar: Dingil sayısı dört ve beş olan araçlar
V. Sınıf Araçlar: Dingil sayısı altı ve daha fazla olan araçlar
HGS Nereden Alınır?
HGS, ülke genelinde geçerli olduğundan hangi şehirden alınırsa alınsın tüm ücretli yollar ve köprülerde kullanılabilir. Başvuru için PTT şubeleri veya anlaşmalı banka şubelerine araç sahibinin kimliği ve araç ruhsatıyla başvuru yapılabilir. HGS başvurusu, araç sahibi tarafından bizzat yapılmalıdır. HGS için başvuru yapabileceğiniz bazı bankalar şunlardır:
– Albaraka Türk
– Ziraat Bankası
– Akbank
– Kuveyt Türk
– İş Bankası
– Yapı Kredi Bankası
– Halk Bankası
– QNB Finansbank
– Garanti BBVA
– Denizbank
– TEB
HGS kartları çipli ve Radyo Frekansı İle Tanımlama teknolojisini içerdiğinden aracın ön camına yapıştırılır ve çıkarılırsa kullanılamaz.
HGS Bakiye Sorgulama
HGS bakiye sorgulama işlemi nasıl yapılır? HGS’nin sağladığı kolaylık sayesinde bakiyenizi kontrol etmediğinizde ücretli yollar veya köprülerde bakiyeniz olmazsa araca ceza yazılabilir. Bu nedenle düzenli olarak HGS bakiye sorgulaması yapılması önemlidir. HGS bakiye sorgulama işlemi şu yollarla gerçekleştirilebilir:
– PTT web sitesi
– E-Devlet
– HGS mobil uygulaması
– HGS’yi aldığınız bankanın uygulaması veya müşteri hizmetleri
– HGS çağrı merkezi (0850 460 60 60)
HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
HGS borç sorgulama işlemi nedir? Eğer HGS bakiyeniz olmadan ücretli bir yola veya köprüye giriş yaptıysanız, ya da HGS’siz bir araçla geçtiyseniz araca ceza kesilir. Kaçak geçişler için ceza aracın plakasına işlenir. HGS borç sorgulama işlemi için PTT web sitesinde bakiye sorgulama yaptığınız gibi borç sorgulama bölümünden araç plakasını kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. Eğer bakiyeniz yoksa ve ücretli yolu kullandıysanız, 15 gün içinde bakiye yüklemek zorundasınız. Aksi takdirde 15 gün sonra ceza kesilir ve cezanın 4 katı tutar plakaya yazılır. Kaçak geçişleri sorgulamak için Karayolları HGS borç sorgulama ekranından plakanızı yazarak kontrol edebilirsiniz.
HGS Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır?
HGS bakiyenizin sürekli kontrol edilmesi gerekmekte ve bakiyenizin bitmesi durumunda yükleme işlemi yapılmalıdır. Bakiye yükleme işlemi şu yollarla gerçekleştirilebilir:
– PTT şubeleri
– E-Devlet
– Anlaşmalı bankalar (Albaraka, Türk Ziraat Bankası, Akbank, Kuveyt Türk, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Halk Bankası, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Denizbank, TEB)
– Anlaşmalı akaryakıt istasyonları (Shell, Türkiye Petrol, Petrol Ofisi, Opet, Total, BP)
– HGS mobil uygulaması
– HGS web sitesi
– Mobil ödeme yöntemiyle operatörler üzerinden
– e-PTT AVM
HGS Bakiye Sorgulama, HGS Nedir ve HGS Borç Sorgulama hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. HGS Bakiye Sorgulama adımlarını takip ederek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.