Osmanlıca kelimelerin anlamlarını arayanlar için anlamlı ve güzel Osmanlıca kelimeler aşağıda kategorilere ayrılmış şekilde verilmiştir. Osmanlıca, uzun yıllar boyunca Arap-Fars alfabesiyle yazılan ve 1928 yılına kadar Latin alfabesine geçmeyen Osmanlı Devleti’nin dilidir. Toplamda 34 harften oluşan Osmanlıca alfabesi genellikle hukuk alanında yaygın olarak kullanılmıştır. Özellikle edebi eserlerde halen sıkça rastlanan derin anlamlı Osmanlıca kelimeler Türkçe’ye de geçmiş ve kullanılmaktadır. İşte anlamlı ve güzel Osmanlıca kelimeler:
**1. mahir**: becerikli, yetenekli
**2. vuzuh**: açıklık, aydınlık
**3. güzide**: seçkin
**4. inkisarı hayâl**: hayal kırıklığı
**5. iltica**: sığınma
**6. aksülamel**: tepki, reaksiyon
**7. tazip**: sıkıntıya sokma, üzme
**8. illet**: aşağılanma
**9. müstehzi**: alaycı
**10. zail**: ortadan kalkan
Osmanlıca kelimeler genellikle 13. ve 20. yüzyıllar arasında Anadolu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hakim olduğu bölgelerde kullanılmıştır. Arapça ve Farsça etkileriyle biçimlenen Osmanlıca Türkçe ile beraber dil yapısını oluşturmuştur.
Güzel ve anlamlı Osmanlıca kelimeler arasında:
**1. müteessir**: üzülmüş, üzgün
**2. elzem**: çok gerekli
**3. intibak**: uyum
**4. nedamet**: pişmanlık
**5. müzaheret**: açıkça belirtme
**6. istinat**: dayanma
**7. itidal**: ölçülülük, denge
**8. muvazene**: denge
**9. müsavat**: eşitlik, denklik
**10. taassub**: bağnazlık
Osmanlıca kelimeler hem tarihî bir derinliğe sahiptir hem de dilimizin zenginliğine katkıda bulunmuştur. Eğer sizin bildiğiniz ve paylaşmak istediğiniz farklı Osmanlıca kelimeler varsa yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.