23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan milli bayramlarımızdan biridir. Bu özel gün, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak bilinir ve dünya genelindeki çocuklara özel bir bayramdır. 23 Nisan neden kutlanır? İşte bu önemli günün tarihi ve anlamı:
– 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği gün olarak kabul edilir.
– Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te 23 Nisan’ın bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.
– 1929 yılında Atatürk, bu bayramı çocuklara ithaf etmiş ve 23 Nisan ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.
– 1979’da, altı ülkenin katılımıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayrama, yabancı ülkelerden gelen çocuklar da katılmaktadır.
– Türkiye, dünya genelinde çocuklara bayram armağan eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke konumundadır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunda çocuklar, milletin geleceğini temsil eder. Onlara duyduğu güvenin ve sevginin belirtisi olarak, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Bu özel gün, ülkemizde ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, okullarımızda ve evlerimizde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizi simgeleyen bir gün olarak kutlanmaktadır.